Zin in een daguitstap of een weekendje dicht bij huis? Het hoeft nu eenmaal niet altijd het buitenland te zijn, ook Vlaanderen heeft heel wat te bieden. Steden genoeg die een bezoekje waard zijn of streken waar je even kan ontglippen aan de drukte en op adem komen. ‘Citymarketing’ is een term die onze steden niet vreemd is en ze spelen hier dan ook graag op in. Wekelijks een rondleiding doorheen jouw streek of stad, er is geen betere manier om even de kijker te worden gezet.

Vlaamse Serie: Witse (2004-2012)
Stad: Halle

Synopsis
De bekendste inwoner van Halle? Geen twijfel, Witse. Op zijn zachtst gezegd een eigenzinnige politiecommissaris, gespeeld door Hubert Damen, die via zijn eigen methoden en op instinct misdaden oplost in Halle. Witse en zijn team beroerden Vlaanderen, want de serie was echt een kijkcijferkanon.

Streek
De serie neemt ons wekelijks acht jaar lang mee op een daguitstap naar Halle. De glooiende landschappen en de stad Halle komen via de mooie shots goed in beeld. De stad heeft hier handig op ingepikt en bracht een boek ‘Witse anders bekeken’ uit.

Resultaat
Aan de hand van verhalen over personages of afleveringen neemt het boek je mee op een ontdekkingstocht door Halle en omgeving. De prachtige landschappen, de Witseboom, het huis van Witse,… zijn enkele plaatsen die je op de tocht tegenkomt. Witse heeft Halle op zijn eigen cynische manier op de Belgische kaart gezet.

Vlaamse serie: Katarakt (2007-2008)
Streek: Haspengouw

Synopsis
Katarakt vertelt het romantische verhaal van Elisabeth Donkers, gespeeld door Karlijn Sileghem, die het doodbloedende fruitbedrijf van haar schoonvader, Roger (Jaak Van Assche), nieuw leven probeert in te blazen. Haar oogziekte, Katarakt, maakt het dagelijks doen en laten een stuk moeilijker.

Streek
Het fruitbedrijf van Elisabeth ligt in hartje Haspengouw. De wijde landschappen en de rust die de vele boomgaarden met zich meebrengen worden in de serie perfect weergegeven. Even een appel van de boom plukken, bijten en de natuur komt helemaal tot zijn recht!

Resultaat
Limburg en Haspengouw gebruikten de reeks als een kapstok om toeristische initiatieven te lanceren, waaronder een Katarakt-route. Het is een route doorheen de idyllische landschappen en boomgaarden in de streek. Vind de rust terug in Haspengouw hand in hand met Elisabeth.

Vlaamse serie: Code 37 (2009-2012)
Stad: Gent

Synopsis
Het verhaal draait om een politiekorps dat gespecialiseerd is in zedendelicten. Het nummer ‘37’ verwijst naar het gerechtelijk codenummer van zedendelicten. Hannah Maes (Veerle Baetens) leidt dit team, maar voert ook een privéonderzoek op haar eentje, een zoektocht in haar obscure verleden.

Streek
De vergelijking met Flikken werd rap gemaakt. En toch is dat niet het geval. De locaties in ‘Code 37’ zijn de iets mindere evidente plekjes van Gent. Maar daarom zeker niet minder aantrekkelijk. De obscene wijken van Gent worden door de makers van de reeks niet geschuwd.

Resultaat
Gent voert in ons land de toon aan op het vlak van ‘Citymarketing’. Hannah Maes en haar team waren een promotiemachine voor de stad. Daniël Termont, de fiere burgemeester van Gent himself, bewierookte vurig de reeks ‘Code 37’ en de manier waarop de stad werd belicht. ‘

Vlaamse serie: Aspe (2004-2012)
Stad: Aspe

Synopsis
Pieter Aspe is de schrijver van de gelijknamige detectiveromans Aspe. Hij gebruikt Brugge als een ware ‘plaats delict’ voor menige moorden en duistere zaken. Hoofdinspecteur Van In (Herbert Flack) spit via zijn chaotische werkwijze iedere zaak tot op het bot uit.

Streek
Brugge, het Venetië van het noorden hoeft eigenlijk niet meer aan citymarketing te doen. De stad spreekt voor zichzelf, maar stilstaan is achteruit gaan. Door het goeie werk van de regisseurs komt Brugge dan ook op zijn sterkst aan bod, de liefde van Aspe voor de stad is voelbaar in zowel de serie als zijn boeken.

Resultaat
Een leven als Van In, kan je het je voorstellen? Dankzij de Aspewandeling is het mogelijk. Treed binnen in zijn leefwereld en bezoek zijn woning, restaurants en vooral zijn kroegen. Verder gaat er ook aandacht uit naar de bekendste spots van Brugge en naar plaatsen waar auteur Aspe woonde en werkte.

Vlaamse serie: De Smaak Van De Keyser (2008-2009)
Stad: Hasselt

Synopsis
‘De Smaak van De Keyser’ is het liefdesverhaal van drie generaties vrouwen van de jeneverdistillerie De Keyser in Hasselt. Het eerste verhaal speelt zich af voor de Tweede Wereldoorlog, terwijl het tweede 10 jaar na de oorlog plaatsvindt. Het derde verhaal leert ons het huidige Hasselt kennen, in 2008.

Streek
Hasselt staat bekend als de ‘hoofdstad van de smaak’ en de jeneverindustrie speelde hier een grote rol in. De reeks brengt dan ook de jenevergeschiedenis recht tot bij u in de huiskamer samen met de stad Hasselt in al haar facetten. Zo filmde men hippe winkels, trendy restaurants, het Huis Hoste en zoveel meer.

Resultaat
De ‘Smaak Van De Keyser’ draagt een dubbele betekenis in zich: de verwijzingen naar de familie De Keyser, de jeneverhistorie en Hasselt de ‘hoofdstad van de smaak’. Maar kunnen we na de serie niet spreken van de ‘Keizer van de Smaak’. De serie laat ons kennismaken met het veelzijdige karakter van het Hasselt van 1940 en de huidige stad.