Twijfel je nog waar je volgende Citytrip naar toe gaat? Misschien hakken wij de knoop voor jou wel door. Vijf Europese bestemmingen gekozen aan de hand van ware 'klassiekers' uit de filmwereld. Steden doen er tegenwoordig alles aan om hun verhaal te vertellen en toeristen te lokken naar hun stad. Wat is er beter dan een rondleiding van Maria Von Trapp om Salzburg te ontdekken? Het kan ook interessant zijn om eens de iets minder bekende plekjes van een stad te belichten. Het kan alvast een toeristenstroom veroorzaken. Zie hier een vijftal voorbeelden.

Film: Sound Of Music (1965)
Stad: Salzburg, Oostenrijk

Synopsis
De klassieker Sound Of Music is een gedramatiseerde musical over de Familie Von Trapp die in de Tweede Wereldoorlog Oostenrijk wil ontvluchten. Het verhaal speelt zich af in Salzburg waar de familie leeft.

Stad
Er zijn in Salzburg verschillende tours, die je in het thema van The Sound Of Music doorheen en rond de stad rondleiden. Je komt op dezelfde panorama’s en kunt figureren in het decor waar Maria met de kinderen er vrolijk op los zong, ontdek zo Salzburg op een speelse wijze.

Effect op toerisme
Recente cijfers toonden aan dat 70% van de toeristen in de stad er zijn dankzij de film. Je kunt dan ook de stad niet doorkruisen zonder een glimp op te vangen van Maria.

Film: Notting Hill (1999)
Stad: Londen, Groot-Brittanië

Synopsis
Anna Scott (Julia Roberts) een beroemde en begeerde wandelt per toeval een slechtlopend boekenwinkeltje binnen. William Thacker (Hugh Grant) is de eigenaar van het kleine winkeltje en so the romance begins…

Stad
Notting Hill is een welvarende en bruisende wijk in Londen. Het staat gekend om zijn gezellig en knusse straatjes vol met restaurantjes en modieuze winkels, met een multiculturele toets. Je hebt het gevoel dat je er rondloopt in een filmset naast Julia Roberts.

Resultaat
De wijk verwierf enorme bekendheid vanwege de gelijknamige film Notting Hill. Het werd een van de meest toeristische wijken van Londen. De Portobello Road is dan ook enorme trekpleister door de wereldbekende scènes uit de film.

Film: In Bruges (2008)
Stad: Brugge, België

Synopsis
In Bruges is een Britse misdaadkomedie die werd geschreven met Brugge als beoogde Locatie en filmset. Het verhaal gaat over een huurmoordenaar die in Brugge een opdracht moet komen uitvoeren met allerlei complicaties tot gevolg.

Stad
Het verwondert ons als Belgen niets dat Brugge het decor was voor een internationale blockbuster. Maar de wereld maakte door In Bruges kennis met het Venetië van het noorden. Het belfort werd ook wereldbekend door de beruchte valscène van Ken (Brendan Gleeson).

Resultaat
Collin Farrell omschreef de stad als een ‘Shithole’. Even waren ze in Brugge bang dat die quote nefast ging zijn voor de stad, maar die zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon toen bleek dat die quote Brugge op de wereldkaart had gezet als filmlocatie en toeristenstad.

Film: Paris, Je T’Aime (2006)
Stad: Parijs, Frankrijk.

Synopsis
Paris, Je T’Aime is een film die bestaat uit 18 kort films, die zich afspelen in 18 verschillende arrondissementen van Parijs. Iedere kort film is geregisseerd door een andere regisseur en gespeeld door acteurs van verschillende nationaliteiten (oa. Coen brothers, Depardieu, Natalie Portman, Steve Buscemi.)

Stad
De film belicht de volledige stad Parijs in al haar facetten. Ieder departement wordt naar voren geschoven met zijn eigenheid net zoals de regisseur die de bepaalde kort film regisseert. Het is een kluwen van multiculturele en verschillende invloeden net zoals de lichtstad, Parijs.

Resultaat
De stad van de romantiek was al een van de grootste trekpleisters van de wereld. Maar de film zorgde ervoor dat ook de ietwat onbekendere stukken van Parijs ook aan aandacht wonnen. Wie wil nu niet even Natalie Portman achterna gaan in Faubourg, Saint-Denis.

Film: L’Auberge Espagnole (2002)
Stad: Barcelona, Spanje

Synopsis
L’Auberge Espagnole is het verhaal van een Franse student die intrekt in een appartement in Barcelona. Hij doet dit met zes andere karakters van over gans Europa. Samen, spreken ze de internationale taal van liefde en vriendschap.

Stad
Je krijgt door de film een idee wat het moet zijn om te leven in een geweldige stad als Barcelona met mensen van over de hele wereld. De energie en de vibe wordt door de film perfect gevangen in memorabele scènes geschoten op locaties als Parc Güel en Sagrada Familie, typisch Barcelona.

Resultaat
Je mag het vragen aan studenten die Barcelona hebben bezocht, meer dan de helft zal zeggen dat ze geïnspireerd zijn door het meesterwerk L’Auberge Espagnole. Je krijgt het toch eventjes zo warm als in Barcelona na het kijken van deze film.